[subcontent;block=div] [subcontent.content]

BOURGOGNE | DOMAINE RENAUD BOYER | SO2 C'EST JUSTE FOU

Datum: 25-11-2016


 

 

inner GPS

Without doing what I truly want, life would be without colour, without joy and meaning. We all have habits we just need to let them shine. Follow your passion and listen to your heart. Go with your intuition. It’s about Renaud Boyer listening to his inner GPS. As the years passed his dreams have grown and he has realized that the only thing that matters is what he is excited about this very moment. It’s far too easy to start questioning what he is doing. But in the end, what matters is how much he is enjoying himself. You can never know where you’ll end up so you might as well enjoy the ride. Courage is something you build up. It’s a muscle. If there is anything I’ve learned it’s that results rarely come fast. Following your passion doesn’t just happen. It requires hard work but the good news is that it’ll be enjoyable hard work for the most part. I became a winemaker out of helping another winemaker. I had no idea if I was going to succeed.

100% Focused

In the beginning, my father doubted if making a living making natural wine was possible but I picked up skills that helped me down the road and my priority is doing what I feel excited about. If I can’t do that I might as well be dead. Being passionate doesn’t mean limiting yourself to one passion. I am passionate about many things. But I work best when I’m 100% focused on what I do. So in November 2004, I stepped into something greater than myself. I have bad days like anyone else but in general, I am a pretty positive guy. I feel good as long as I’m following my heart. I enjoy being blissfully ignorant especially if it upsets someone else. Those are usually the people that have given up. I am always looking to grow. I want to become better, smarter and happier. But you don’t want to lose the fun.  What works for me is to focus on vineyards and grapes. I have to learn to ease up on my perfectionism instead. If I’ve set my sails for something I shut out everything else and start taking action. Don’t listen to the naysayers because you will run into plenty of them.


puurheid zonder concessies

Renaud Boyer is niet van plan om zijn wijnen aan uw verwachtingen aan te passen en al helemaal niet aan die van zijn vader. De weg die hij voor zijn wijnen gekozen heeft is natuurlijk en zonder concessies. Een oude wijnpers, enkele roestvrijstalen tanks en een paar gebruikte vaten bevestigen zijn hang naar het maken van authentieke wijnen. Puur en zonder toevoegingen. Eigenzinnige wijnen die niemand onverschillig laten en in schril contrast staan met de grote namen die zich vaak tooien met adellijke allures. Renaud hoeft niet in het middelpunt te staan. Om zijn dromen waar te maken heeft hij rust en ruimte nodig.

INGENIEUR

Opgeleid als ingenieur was hij in eerste instantie helemaal niet van plan om wijn te maken maar door een toeval wordt hij gevraagd om in Saint Romain de biologische wijngaard van Thierry Guyot over te nemen. Hij haalt een BTS en na een stage in Zuid-Afrika begint hij in november 2004 met hand en paard de 5 ha wijngaard tussen Saint Romain en Puligny Montrachet te bewerken. De halve hectare in Meursault Village en de 25 ares Premier Cru Meursault Perrières hoopt hij eens over te kunnen nemen van zijn vader. Een enorme kans.

Groot talent

In de Bourgogne wordt Renaud Boyer momenteel beschouwd als een van de grootste talenten in het maken van vin naturel. Hij heeft vooral veel kennis en kunde te danken aan zijn leermeesters Pierre Overnoy en Philippe Jambon. Geniale wijnmakers als Philippe Pacalet en Jean-Marc Brignot klopten niet voor niets bij hem aan om zijn druiven te mogen kopen. Qua puurheid worden zijn verbluffende wijnen in een adem genoemd met de wijnen van Prieuré Roch en Yann Durieux.

Saki en Nino

Ondertussen is er veel gebeurd In Huize Boyer. Saki is in zijn leven gekomen en zoon Nino is geboren. De kelders worden uitgebreid maar de serene rust zal er altijd blijven. Alles voelt goed.

 

op allocatie

 


 

 

 

 






 

 

 

 

Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine